top of page
Пошук
  • profitgroup5

Чекаємо на перевірки ДПС!


29 травня 2023р. Верховна Рада України ухвалила в першому читанні Законопроект № 8401.

Чого чекаємо? Чекаємо скасування мораторію на перевірки ДПС і штрафи, скасування спецгрупи Єдиного податку – 2%, можливості не платити єдиний внесок та податок ФОПам.

Найбільш актуальний наразі запит клієнтів - відновлення обліку. Кому потрібно? Безперечно - юридичним особам.

З практики. Власник підприємства на консультації просить: "просто ввести документи в базу 1С починаючи з березня 2022 року, податкові декларації з "Єдиного податку 2%" бухгалтер подавав, зарплату на картки працівникам перераховував, зарплаті податки - сплачував, треба, просто це в базі показати, а так - все є".

На жаль, це так не працює. За фактом, необхідне відновлення обліку, починаючи від відображення руху грошових коштів на рахунках підприємства до складання фінансової звітності (Балансу, Звіту про фінансові результати тощо). Імовірність того, що цю звітність не робили і не подавали, наближається до 100%. (що власне, й було підтверджено під час детальнішого вивчення звітності підприємства в наведеному прикладі). Більш того, тепер необхідно "підігнати облік заробітної плати" до вже наявних виплат на картки працівникам і перерахованих податків. Інакше - штрафи.

Обов'язковість ведення бухгалтерського обліку в юридичних осіб передбачено законодавством. Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з моменту його організації і до моменту ліквідації (п. 1 ст. 8 ЗУ № 996-XIV "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність"). Відповідальність за наявність бухгалтерського обліку, правильність ведення та форму організації покладено насамперед на директора (керівника) підприємства.

Інформація для власників підприємства та директорів від практика: на складання декларації з «Єдиного податку 2%» у досвідченого бухгалтера піде 30 хвилин на місяць. А на відображення рухів за одним банківським рахунком за місяць (до 600 платіжних документів) в обліковій системі (1С) - мінімум, один робочий день!

У нашому прикладі підприємству необхідно відновити облік за 14 місяців, а до "старту перевірок" - тільки два! До речі, перевіряти будуть періоди, починаючи з 2017 року - "ковідний мораторій", "воєнний мораторій" - призупинив перебіг строку позовної давності.

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page