top of page
Пошук
  • Фото автораНаталія Марасіна

Увага! Робота за викликом!

Муж на час, дружина на годину...

Наші законодавці не втомлюються! реформувати наше трудове законодавство. Так з 10.08.2022 з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання трудових відносин з нефіксованим робочим часом» від 18.07.2022 № 2421-IX. у роботодавців з’явилася можливість укладати трудові договори з нефіксованим робочим часом.


Як це виглядає на практиці?


Обов’язок виконувати роботу виникає у працівника виключно у разі надання її роботодавцем, без гарантування того, що така робота буде надаватися постійно.


Якщо простіше, то виглядає це так: робота є — виконуй, немає — чекай, покличемо, коли з’явиться.


Роботодавець самостійно визначає необхідність та час залучення працівника до роботи й обсяг роботи, яку повинен виконати працівник. Причому, як саме покличемо, в якій спосіб, за скільки годин/днів до початку виконання роботи покличемо – це є істотні умови такого трудового договору, які мають бути чітко зафіксовані.

Ну, наприклад: «За півтори години до початку виконання роботи, роботодавець надсилає працівникові листівку за допомогою поштового голуба Колумба, отримання якої (листівки) повинно бути підтверджене працівником протягом 12 годин за допомогою дзвінка на телефонний номер роботодавця +380222222222».


Звісно це жарт, але в самому трудовому договорі потрібно зафіксувати дзвінок на телефонний номер, SMS-повідомлення, текстове, голосове, відео- чи фотоповідомлення на мобільний телефон, електронну пошту або відповідний месенджер — WhatsApp, Telegram, Viber, Signal, Messenger facebook, Instagram тощо та за скільки годин/хвилин таке повідомлення має надійти робітнику.


Кому це вигідно?


Однозначно – роботодавцю! Основні плюси такого виду трудового найму для роботодавця є:

  • Можливість залучення працівників для виконання робіт виключно за потребою;

  • Оплата за обсяг виконаної роботи/час витрачений на виконання роботи;

  • Немає потреби витрачати ресурси на утримання робочого місця якщо об’ємів немає;

  • Ну й найголовніше! оподаткування відбувається суми нарахованої за відпрацьований час й не потребує доплати зокрема ЄСВ до розміру мінімальної заробітної плати.

Тут варто зупинитися й розглянути все це масштабніше. Як ми вже писали раніше https://www.profit-consulting.info/post/позапланові-перевірки-держпраці, відновили позапланові перевірки Держпраці. Основна їх спрямованість – виявлення не працевлаштованих працівників. Штрафи за це шалені! Офіційне працевлаштування на постійне місце роботи передбачає сплату ЄСВ за кожного працівника із суми не меншої ніж мінімальна заробітна плата, якщо працівник знаходився у трудових відносинах не менше ніж календарний місяць. Оформлення простою на підприємстві (у ФОПа), теж не дуже вигідно – бо передбачає оплату за простій не рівні не менше ніж 2/3 від окладу працівника. При укладанні трудового договору з нефіксованим робочим часом ці питання «закриваються в законній спосіб».

Такий вид трудового найму може бути вигідний й працівникові, якщо людина хоче десь підробити у вільний час та не бути прив’язаної до роботодавця.


Чи є обмеження для такої вільності з роботою?


Так, є. Законодавець обмежив кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом, які можуть бути укладені одним роботодавцем. Так, якщо роботодавець використовує працю:

  • менше ніж 10 працівників, він може укласти не більше 1 трудового договору з нефіксованим робочим часом;

  • 10 і більше працівників — кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом не повинна перевищувати 10 % загальної кількості трудових договорів, стороною яких він є.


Як укласти такий договір з працівником?

Як нараховується заробітна плата такого працівника?

На яких податках економимо та скільки?

Чи є штрафи та за що?

Яка відповідальність роботодавця по такому договору?

Відповіді на ці питання Ви можете дізнатися звернувшись до нас за консультацією, замовити кадровий аудит, залучити нас до ведення кадрового обліку, обліку заробітної плати та розрахунків з найманими працівниками.

Подзвоніть нам та дізнайтеся про вартість послуг

тел.+38 (067) 910 19 61.


Останні пости

Дивитися всі
bottom of page