top of page
Пошук
  • Фото автораНаталія Марасіна

Форс-мажор! Що в договорах у воєнний час?



На сьогодні Торгова Промислова Палата (ТТП) України, в листі від 28.02.2022р. № 2024/02.0-7.1 підтвердила дію форс-мажорних обставин, починаючи з 24.02.2022 до офіційного закінчення воєнного стану. Що це дає? Визнання того факту, що невиконання договору відбулося через форс-мажорні обставини не скасовує зобов’язання загалом. Це тільки: скасовує зобов’язання сплачувати штрафні санкції по договору; може бути підставою для розірвання договору; може допомогти з податковими наслідками тощо.


Бізнес має врахувати, що дія форс-мажору:

1. наразі обмежується датою припинення/скасування воєнного стану,

2. поширюється на:

  • договори суб’єктів господарювання та фізосіб;

  • податкові зобов’язання/обов’язки, виконання яких стало неможливим;

  • інші зобов’язання, виконання яких настало згідно з умовами договору/контракту, угоди, виконання яких стало неможливим;

  • інші зобов’язання, виконання яких настало згідно зі законодавчими чи іншими нормативними актами, виконання яких стало неможливим.

Відповідно до законодавства України, для обґрунтування форс-мажору потрібен сертифікат ТТП України. І, на жаль, лист ТПП України від 28.02.2022р. № 2024/02.0-7.1 не відповідає умовам належного підтвердження. Тобто лист ТПП не може замінити сертифікат. Що ж робити?



На сьогодні цей лист ТПП України єдина можливість вказати на наявність форс-мажору на території України для цілей виконання зобов’язань. ТПП не встигає видавати всім охочим сертифікати і відбувається листами. Тож не врахувати зміст цього листа не можливо.


Як діяти на практиці?


По договорах, які вже були укладені на момент виникнення форс-мажору


Варто надіслати партнеру повідомлення про запровадження воєнного стану разом з листом ТПП України та вказати на неможливість виконання зобов’язань з цих причин, це вже буде виконанням стороною вимоги договору щодо повідомлення про настання форс-мажору. Щоб отримати приклад форми повідомлення, заповніть цю форму.

Подальші дії: перегляд умов договору, внесення змін чи відмова від договору (його припинення, розірвання) тощо, це вже сторони мають вирішити за взаємною згодою; укладання додаткових угод до договору, в яких сторони:

  • визначилися з можливістю продовжити строки виконання зобов’язань (виробництва, постачання товарів тощо);

  • відмовились від будь-яких штрафних санкцій у разі затримки виконання зобов’язань — навіть за строками згідно з додатковими угодами;

  • домовилися здійснити авансування договорів, які за додатковими угодами можуть або планують виконати взяті на себе зобов’язання.



Як укладати нові договори або підтверджувати наявність нових домовленостей.


Варто застосувати спрощений порядок укладення договорів – йдеться про угоди (договори), укладені у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони, або надсилалися ними до інформаційно-телекомунікаційної системи, що використовується сторонами відповідно до ч. 1 ст. 207 ЦКУ, якщо укладання договорів у письмовій формі наразі дещо ускладнене.

Не забуваємо про дві обов’язкові умови такого договору (поряд з іншими):

  • зазначення у договорі, що він укладається у спрощеному порядку (ст. 207 ЦКУ);

  • зазначення можливості листування між сторонами щодо питань, пов’язаних з виконанням умов цього договору, за допомогою факсимільного зв’язку та/або електронної пошти, соцмереж, мобільних додатків тощо.

Щодо первинних документів (накладні, акти, рахунки-фактури, специфікації, звіти тощо), які сторони будуть укладати на виконання таких договорів – тут варто домовлятись про те, що ці документи мають бути складені у письмовій або в електронній формі з обов’язковими реквізитами відповідно до вимог бухгалтерського та податкового законодавства. І, звісно, значно спрощується ситуація з укладенням договорів та складенням первинних документів на їх виконання, якщо обидві сторони мають кваліфікований електронний підпис (КЕП).


На майбутнє.


В нових договорах сторони можуть передбачити, що замість доведення форс-мажору (надання сертифікату ТТП України), все вирішувати на підставі угод між собою. Це більш партнерський підхід, який може бути більш сприйнятливим для розв'язання проблеми неможливості виконання зобов’язань. Не потрібно виконання обов’язкової умови – сертифіката ТПП.

Варто ще на стадії укладання договорів розмежувати форс-мажор та комерційні ризики. Наприклад, визначити ті обставини, які будуть вважатися форс-мажором або визначити перелік обставин, що належати до комерційних ризиків й не вважаються форс-мажором. Зазначити що цей перелік є вичерпаний. Таким чином можна убезпечитися від «удаваного» форс-мажору.

Дізнатися про вартість послуг, які надає наша компанія Ви можете тут.


25 переглядів0 коментарів

Бажаєте дізнатися, скільки коштуватиме бухгалтер для Вашого бізнесу? Давайте ми Вам передзвонимо!

Передзвоніть мені!

Інформація відправлена. Дякуємо!

2023 © Консалтингова група "ПРОФІТ"

Просування сайту веб студія Анріл

bottom of page