top of page
Пошук
  • Фото автораНаталія Марасіна

Де бізнесу взяти гроші в умовах війни?

Рішенням може бути банківський кредит по пільговій програмі 5-7-9%. Уряд та Президент України, пообіцяли бізнесу пільгове кредитування під 0% на час воєнного стану й ця програма вже доступна.


Суть програми: бізнес отримує кредит у банках-партнерах, а держава компенсує частину відсотків до рівня 0 % - 7 % або 9 % річних. Кредити надаються - на поповнення обігових ресурсів, на покупку обладнання, нерухомості, на потреби агробізнесу, на покриття вже наявного кредиту. Передбачається можливість отримання державних гарантій до 80% від суми кредиту. Ще 20% може бути особиста порука власника бізнесу, тобто фактично без застави. Сукупність таких умов робить цей банківський продукт дуже привабливим та популярним, особливо в теперішніх складних умовах.


Це працює! З початку воєнного стану АТ Ощадбанком погоджено заявок 300 клієнтам на загальну суму кредитування 300 000 000,00 грн. На черзі розгляд заявок на 1 500 000,00 грн. АТ КБ ПриватБанк став першим банком в Україні що видав бізнесу 1000 кредитів за програмою. З моменту запуску програми уповноважені банки видали малому та середньому бізнесу 3,2 тис. позик на загальну суму більше ніж 7,8 млрд грн.


Які Ваші дії для отримання кредиту?


1. Перше звернення.

Ви залишаєте Заявку на кредит на сайті банку або звертаєтеся безпосередньо у відділення банку. Отримати кредит можна в будь якому уповноваженому банку.

Банк пропонує Вам відправити Фінансову звітність або Декларацію про доходи фізичної особи підприємця, збирає інформацію з відкритих реєстрів та виносить попереднє рішення щодо надання кредиту. Треба розуміти, що, кожен банк має свою внутрішню політику щодо кредитування бізнесу. Це означає, що в різних банках можуть бути «додаткові», окрім визначених державною програмою, вимоги до позичальника.


Наприклад: Ощадбанк кредитує клієнтів, які понад двох років офіційно працюють й мають не збиткову звітність. А Банк Львів погоджується кредитувати клієнтів, що мають збитки у звітності, за умовою прибутковості всієї групи компаній, об’єднаних одним кінцевим бенефіціаром. ПриватБанк надає пільгові кредити під 0% тільки агробізнесу, що має земельний банк від 100 га. АТ ПроКредит Банк не кредитує «нових» клієнтів, тобто той бізнес, що не має відкритих рахунків в цьому банку. Але, будь-яка кредитна політика банку не є сталою. Вона змінюється й на практиці доволі часто.

Терміни розгляду Заявки – попередньо 1-2 дні, до отримання кредитних коштів до 10 днів й здебільшого, терміни залежать саме від Вас.


2. Другий етап - надання банку додаткових документів про стан справ Вашого бізнесу.

Банк пропанує надати копії документів та заповнити таблиці для проведення кредитного моніторингу. Цей перелік включає декілька форм однакових для всіх позичальників. Крім того, кожним банком розроблені свої таблиці та форми для оцінки ризиків кредитування. Ми зібрали для Вас перелік необхідних документів як приклад. Ви можете його отримати, якщо заповните цю форму.


Після надання пакету всіх цих документів, банк аналізує й, достатньо часто, пропонує Вам виправити зауваження або надати додаткову інформацію щодо бізнесу, групи компаній тощо. Швидкість погодження кредиту, залежить від того, наскільки оперативно Ви усунуте зауваження. Майже всі банки зауважують на одній проблемі – багато зауважень та побажань банку не враховуються клієнтами, які не хочуть щось уточнювати та надавати дані про свій бізнес. Основне у процесі отримання кредиту – надати правильні документи! У банку не повинно залишитися невизначеності щодо грошових потоків, майна, обігових активів. Зауваження до документів – не відмова, а уточнення. Бізнес позичальника має бути для банку повністю «прозорий». Правдивість даних дуже важлива. Клієнт бере на себе відповідальність за надану інформації .


3. Третій етап – підписання кредитного договору.

Як тільки всі зауваження усунуті – Вітаємо! Вам банк відкриє кредитну лінію, погодить кредитний ліміт, візьме рахунки постачальників на оплату.

Потім протягом всього періоду користування кредитом, Вам треба буде звітувати перед банком про стан справ Вашого бізнесу. Перелік документів, звітів й періодичність їх надання, а також санкції за ненадання /невчасне надання такої інформації прописано в кредитному договорі. Зазвичай це та сама податкова та фінансова звітність яку ви маєте надавати в контролюючи органі, можливо додаткові пояснення структури доходів, витрат, заборгованостей тощо.


Висновки:


1. Пільгове кредитування для бізнесу під 0% під час воєнного стану з можливістю отримання державних гарантій конкурентний й привабливий кредитний продукт.


2. Звертатися до різних банків за отриманням доступу до кредитних продуктів, навіть якщо Вам відмовили на початку. Звертаючись до різних банків Ви отримуєте більше інформації та інформуєте про себе, про Ваш бізнес. В майбутньому, сам банк може звернутися з пропозицією про співпрацю, як тільки зміниться кредитна політика банка й Ви будете «першим на черзі».

3. Співпраця з банками надає Вам можливість виправити недоліки в вашому обліку, звітності, договорах, «подивитися на свій бізнес очима потенціального інвестора».


Вирішувати Вам чи самому тягнутися на все заробляти, поки ваші конкуренти будуть користуватися кредитними ресурсами та пільговою державною підтримкою. Щоб працювати з кредитними установами мати доступ до державної підтримки необхідно бізнес вести офіційно, мати прозорий бухгалтерський облік та податкову звітність.

Наша компанія пропонує Вам скористатися послугою підготовки документів для отримання кредиту та подальшого звітування перед банком. Про інші послуги нашої компанії Ви можете дізнатися тут.






24 перегляди0 коментарів

Бажаєте дізнатися, скільки коштуватиме бухгалтер для Вашого бізнесу? Давайте ми Вам передзвонимо!

Передзвоніть мені!

Інформація відправлена. Дякуємо!

2023 © Консалтингова група "ПРОФІТ"

Просування сайту веб студія Анріл

bottom of page